Νομοθετικό Πλαίσιο

Αντιμέτωπος με τις κοινωνικές αντιδράσεις που προκαλεί η εφαρμογή των δεσμεύσεων της χώρας είναι ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος ετοιμαζεται για την σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών όπου θα αποφασιστεί η εκταμίευση των δόσεων του δανείου που εκκρεμούν.Ο κ. Σαμαράς θα προβάλλει ότι το πρόγραμμα δημοσιονομική προσαρμογής συνεχίζεται απρόσκοπτα και ότι ελέγχει τις εσωτερικές εξελίξεις στην χώρα.Το πιο δύσκολο μέτωπο είναι με τους εργαζόμενους στην ακτοπλοία καθώς η παράταση της απεργίας τους δημιουργεί πρόβλημα στην διακίνηση των προιόντων από τα νησιά. Στις συσκέψεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο αποφασίστηκε να δοθεί επιπλέον χρόνος για διαβουλεύσεις αλλά η επιστράτευση των ναυτεργατών είναι στο τραπέζι. Το θέμα δεν είναι τόσο απλό αφενός γιατί θα είναι η δεύτερη κατηγορία εργαζομένων που θα επιστρατεύσει η κυβέρνηση μετά τους υπαλλήλους του Μετρό και αφετέρου γιατί οι ναυτεργάτες μεταξύ άλλων διεκδικούν δεδουλευμένα.

Μέσω συμβάσεων παραχώρησης και όχι αποκλειστικά με πώληση μετοχών φαίνεται πως θα παραχωρηθούν τα λιμάνια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, δείχνει να καταλήγει το ΤΑΙΠΕΔ μετά τη σχετική εισήγηση που έκαναν οι σύμβουλοι του. Και αυτό καθώς υπό τις παρούσες συνθήκες ύφεσης η πώληση μετοχών των ΟΛΠ-ΟΛΘ και άλλων οργανισμών λιμένων θα απέφερε πενιχρά οικονομικά αποτελέσματα.

Αντίστοιχο μοντέλο εξετάζεται και για κάποια από τα υπόλοιπα εκ των δέκα μεγαλύτερων λιμανιών. Μεταξύ των προτάσεων είναι η παραχώρηση συγκεκριμένων τομέων λιμενικών εργασιών σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ.

Του Μηνά Τσαμόπουλου  για το protothema.gr Αναδημοσίευση 
Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ακτοπλοϊα είναι το αντικείμενο συζήτησης σήμερα το πρωϊ μεταξύ του υπουργού Οικονομίας Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη.
Τα θέματα που απασχολούν είναι η διερεύνηση των περιθωρίων που υπάρχουν για επίσπευση των διαδικασιών για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου που έχουν δρομολογηθεί με χρονικό ορίζοντα τον Μάρτιο του 2013, τη μείωση του ΦΠΑ στα επίπεδα των ξενοδοχειακών υπηρεσιών και την κατάργηση των μη ανταποδοτικών κρατήσεων που επιβαρύνουν τα εισιτήρια.

Μετά την αποδοχή από όλες τις πλευρές της πρότασης του υπουργού ναυτιλίας για τακτοποίηση του προβλήματος απορρόφησης των σπουδαστών των ναυτικών ακαδημιών από τις διαχειρίστριες εταιρείες, τίθεται το ζήτημα ποια θα είναι η αμέσως επόμενη διορθωτική παρέμβαση. Στο ερώτημα της εβδομάδας τέθηκαν τρεις κατευθύνσεις – ακτοπλοία, ανταγωνιστικότητα σημαίας, απασχόληση Ελλήνων ναυτικών- και κανένας δεν ψήφισε ‘’κανένα εκ των παραπάνω’’, πράγμα που σημαίνει ότι αυτές είναι ίσως οι τρεις πιο επείγουσες.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, συναντήθηκε σήμερα στο δημαρχείο με τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Κώστα Μουτζούρη.Ο κ. Μιχαλολιάκος, μετά τη συνάντηση που είχε, δήλωσε:
«Ο κ. Μουτζούρης είναι ένας πάρα πολύ αξιόλογος Πανεπιστημιακός. Τώρα κρίνεται και στην πολιτική, ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.  Λύσαμε ένα θέμα εν τω γενέσθαι. Δεν υπάρχει θέμα μεταφοράς της κρουαζιέρας, από τον Πειραιά. Άρα λοιπόν, μένουμε στον Πειραιά, βελτιώνουμε το λιμάνι μας, μεγαλώνουμε το λιμάνι μας και μεγαλώνουμε προπαντός την αγκαλιά μας, ουσιαστικά και συμβολικά, για να υποδεχθούμε τους επισκέπτες της κρουαζιέρας, στην πόλη μας και στην πατρίδα μας.»


Επισκεψιμότητα

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 190 guests και κανένα μέλος